8 ZITGEDRAG

ZITGEDRAG

De zithouding

1. Neutrale positie

Als we een model van de wervelkolom in de positie brengen die op het plaatje wordt weergegeven, dan zien we dat de wervelkolom voor een groot gedeelte zijn eigen balans kan produceren. Uit onderzoek is gebleken dat de energie die nodig is om de zwaartekracht te overwinnen (dus om te voorkomen dat de wervelkolom in elkaar zakt; een niet actieve zithouding) voor 70% geleverd kan worden door de wervelkolom zelf (passieve stabiliteit). De overige 30% komt van de energie die geleverd dient te worden door externe invloeden, zoals eigen spierkracht (actieve stabiliteit).

Hoe lang zit je?

2. Sta regelmatig op!

Sta na elke 30 min zitten even op!

Onderbreek het langdurig achtereen zitten. Een marathon lopen is namelijk veel intensiever dan 4 x 10 km lopen!

3. Zit maximaal 6 uur

De Arbo-norm voor het zitten is maximaal 5 à 6 uur achtereen op een werkdag, mits daarbinnen voldoende wordt afgewisseld in houding.

Bij intensief beeldschermwerk is deze norm maximaal 4 uur per dag. 

Houdt u zich hier aan?
  

Nederlanders zijn Europees kampioen zitten met een gemiddelde van 14,75 uren per dag.

4. Staand werken een optie?

Zowel bij langdurig zitten, als bij langdurig staan kan een oncomfortabel gevoel met name in de lage rug optreden. Dit vervelende gevoel neemt toe naarmate men langer zit of staat. 

Wanneer het zitten en staan om de twee uur wordt afgewisseld, blijkt dat oncomfortabele gevoel in de lage rug later en minder heftig op te treden.

Ons advies is daarom om te proberen het zittend en het staand werken zoveel mogelijk af te wisselen. Afwisseling met dynamische activiteiten zoals lopen is natuurlijk nog veel beter!

Afwisselen van houding is de sleutel tot succes!

Share by: